היפוך עובר

לאורך כל תקופת ההריון אנו מרגישים את העובר הקטן שלנו מסתובב, מקפץ ומתגלגל בבטן. לקראת השבועות 32-34, העובר מתחיל להתבסס באגן לקראת הלידה המתקרבת. המצג האידיאלי המאפשר לידה לדנית הוא 9 כאשר העובר נמצא במצב אנכי, ראשו פונה מטה כלפי האגן, הסנטר מוכנס פנימה, וגב העובר פונה אל בטן האם.

מהם המצגים השונים וכיצד הם משפיעים על הלידה?

מצג העובר מתייחס לחלק המקדים של העובר בתעלת הלידה. בד”כ המצג המקדים הוא הראש- המכונה “מצג ראש”, כאשר החלק המקדים במצג ראש יכול להיות קודקוד, פנים או מצח.

המצג האידיאלי הוא כאשר קודקוד הראש פונה החוצה, מה שמאפשר לעובר לכופף פנימה את הסנטר ומאפשר מעבר בטוח בתעלת הלידה עבור העובר והיולדת.

שני מצגים שכיחים המצריכים לבצע היפוך עובר כי הם מקשים על לידה נרתיקית רגילה, הם במצג עכוז ומצג רוחבי.

מצג עכוז– זהו מצב בו מנח העובר הוא אורכי, אך האיבר המקדים של העובר הוא העכוז או הרגליים. לידה נרתיקית במצג עכוז היא מורכבת ומסובכת יותר מאשר בלידת מצג ראש, וזאת כיוון שהראש הוא החלק הגדול ביותר בגוף העובר , וכאשר שאר גופו יכול להשתלשל החוצה, יש סכנה שהראש יתקע.

מצג רוחבי (Transverse)– זהו מצג שבו העובר שוכב לרוחב, והאיבר המקדים הוא הכתף. גם במצב זה קשה מאוד ליילד בצורה טבעית ולכן בשני המצבים הנ”ל אם אין הצלחה בהיפוך חיצוני של העובר, לרוב יבצעו ניתוח קיסרי אלקטיבי.

אשמח ליעץ ולענות על כל התלבטות או שאלה בנושא , ניתן לפנות אלי ישירות בווטסאפ ואחזור בהקדם (לחץ כאן)

מהו היפוך חיצוני (ECV - External Cephalic Version)?

היפוך עובר חיצוני נעשה סביב השבוע 37, ומתבצע בבית חולים ע”י רופא מומחה תחת מעקב מתמיד של אולטרא-סאונד. בתחילה ניתנת תרופה אשר מרפה את שריר הרחם ולאחר מכן על ידי הפעלת לחץ חיצוני, הרופא מנסה לשנות את תנוחת העובר כך שיהפוך למצג ראש המאפשר לידה לדנית.

לבצע היפוך עובר באופן זה, עלול להיות מעט כואב וסיכויי ההצלחה נעים בין 40-70%.

הסיבוכים האפשריים הם ירידה בדופק העובר, או היפרדות שליה סמוך לביצוע ההיפוך.

לפיכך לאחר הניסיון להפוך את העובר הנשים נשארות כשעה בחדר לידה תחת ניטור עוברי רצוף בכדי לוודא כי העובר אינו מראה סימני מצוקה.

כיצד מבצעים היפוך עובר טבעי ברפואה הסינית?

דבר ראשון שאני רוצה לברר כאשר מגיעה אשה לעבור הליך מסוג זה, איך התינוק יושב ברחם ומה יכולה להיות הסיבה לכך שהוא לא במנח ראש.

באופן כללי התינוק מתאים את עצמו למרחב שיש לו ברחם, ולכן יש להתייחס לגורמים מסביב כגון- שרירי הרחם, רצועות האגן ועוד.

בטיפולי היפוך עובר טבעי אני עובדת עם שיטת ספינינג בייביז וביצוע תרגילים המשפרים את המרחב ברחם ומאפשרים היפוך טבעי של התינוק. כדי לקרוא עוד על ספינינג בייביז לחצי כאן.

בנוסף בטיפול אני מבצעת דיקור בנקודות שונות בגוף עפ”י אבחון הדיס-הרמוניה של אותה אשה, וטיפול בעזרת מוקסה.

מוקסה היא תערובת עלים מרוכזת, המשמשת לחימום וחיזוק נקודות אקופונקטורה, במקביל או במקום הטיפול במחטים. השימוש בה קיים מראשית ההיסטוריה של הרפואה הסינית. המוקסה מופקת מזן מסוים של צמח הלענה, אשר עובר תהליכים קפדניים של ניקוי וייבוש בשמש, התוצאה הסופית קיימת במספר צורות.

השימוש במקלות מוקסה עשוי לגרום לעובר להיות פעיל יותר, ועל ידי כך לשפר את סיכוייו להתהפך. בזמן הטיפול יהיו נשים אשר יחוו תנועות מוגברות של העובר בגלל השפעתו של המוקסה. הטיפול ברפואה הסינית דורשת פגישה אחת בה אני מסבירה ליולדת, ובעיקר לבן זוגה או המלווה, כיצד ממשיכים את הטיפול בבית.

חשוב לציין שכדאי להגיע לביצוע ההיפוך כמה שיותר מוקדם, כלומר משבוע 34, כאשר העובר עדיין לא גדל יותר מידי, ועדיין יש לו מקום להתהפך ובכך להמנע מביצוע ניתוח קיסרי.

האם היפוך בעזרת מוקסה מסוכנת?

היפוך עובר בעזרת מוקסה הוכחה כיעילה במחקרים רבים בעולם. ישנם תוצאות שונות באיזורים שונים בעולם אך אחוזי ההצלחה נעים בין 70% – 90%. הטיפול בעזרת המוקסה אינה כואבת כלל וכן אינה מזיקה לעובר או לאם.

האם גם העובר שלך עדיין לא התהפך? מתעניינת לגבי היפוך עובר טבעי?

את מוזמנת ליצור קשר ולקבוע תור לטיפול.