פיברומיאלגיה FMS
פיברומיאלגיה היא תסמונת המתאפיינת באוסף סימנים ותסמינים הכוללים כאבים כרוניים במפרקים ובשרירים, תשישות קשה, הפרעות שינה ועוד. פיברומיאלגיה הינו מצב כרוני של תשישות וכאבי שרירים מפושטים, כולל כאבי מפרקים, גידים ורצועות.
פיברומיאלגיה קשה למאוד לאבחון מאחר והתסמינים שלה יכולים להופיע במצבים שונים, ולכן חולים רבים סובלים שנים עד שהם מאובחנים במחלה וניתנים טיפול. התסמונת נפוצה יותר אצל נשים מאשר גברים, בגילאים 30-50. הגורם למחלה איננה ברורה אך עפ"י מחקרים מדובר בהפרעה הקשורה באופן העיבוד וההולכה של כאב במערכת העצבים המרכזית.
מהם התסמינים של פיברומיאלגיה?
סימפטום הראשוני והעיקרי של פיברומיאלגיה הוא כאב. הוא מופיע בדרך כלל בכל הגוף, אם כי הוא עלול להתחיל באזור אחד, ולהתפשט לאחר תקופה. פיברומיאלגיה פוגעת בעיקר בשרירים וברקמות המחברות אותם לעצמות, למרות שההרגשה היא שזאת מחלת פרקים, זה אינו סוג של דלקת פרקים.
כאב הפיברומיאלגיה מתואר במגוון צורות, ביניהן- כאב שורף, מכרסם ונוקשה. הכאב מושפע הרבה פעמים מלחץ נפשי, רמת הפעילות הגופנית, מזג האוויר, דפוסי השינה ועוד. לעיתים קרובות ישנם שינויים ברמת הכאב ובמיקומו לפי השעות השונות של היום.
רוב חולי הפיברומיאלגיה מדווחים על רמה מסוימת של כאב תמידי, ואפילו מעין תחושה של שפעת.
עוד תסמינים ומחלות נלוות לסינדרום הם תת פעילות של בלוטת התריס, הפרעות שינה, דיכאון, ועייפות או תשישות כרונית.
אשמח ליעץ ולענות על כל התלבטות או שאלה בנושא , ניתן לפנות אלי ישירות בווטסאפ ואחזור בהקדם (לחץ כאן)
כיצד מאבחנים פיברומיאלגיה?
פיברומיאלגיה היא קשה מאוד לזיהוי, ואף חולים רבים מסתובבים ללא מנוס בין רופאים כאשר התשובה שהם מקבלים היא "זה בראש שלך". בבדיקות מערביות כמו בדיקות דם ושתן, בדרך כלל לא נמצא ממצא פתולוגי, מה שמקשה על זיהוי המחלה.
עפ"י מחקרים שנעשו, נמצאו 18 נקודות רגישות המאפיינות חולים בפיברומיאלגיה, אשר נמצאות כמעט תמיד בשני צידי הגוף. אנשים רבים לא מודעים למיקום או לקיומן של הנקודות הרגישות הללו עד שהם מגיעים לרופא המאבחן. כדי לאבחן פיברומיאלגיה, צריך לראות שהכאב משתרע על תקופה של לפחות שלושה חודשים, שהכאב מפושט, ושיש רגישות בלפחות 11 מתוך 18 אזורי הרגישות הכוללים: ידיים (מרפקים), ישבן, חזה, ברכיים, גב תחתון, צוואר, צלעות, כתפיים וירכיים.
מה הקשר בין פיברומיאלגיה לתסמונת העייפות הכרונית (CFS)?
רבים מדברים על הקשר בין פיברומיאלגיה (FMS) לתסמונת העייפות הכרונית (CFS). שני המחלות הללו מאופיינים בסימפטומים דומים כמו כאב מפושט, עייפות ותשישות קשה, כאשר ב FMS הדגש הוא על הכאבים וב CFS הדגש היא על עייפות הקשה. שני המחלות שכיחות יותר אצל נשים.
כיצד מטפלים?
ברפואה הקונבנציונלית לא מצאו מרפא לתסמונת, ולכן השאיפה בטיפול בפיברומיאלגיה היא להקל על הכאבים ובסימפטומים הנלווים. הטיפול משלב טיפול פיזי כמו פיזיותרפיה, פעילות גופנית וטכניקות מגע שונות, טיפול נפשי להורדת רמות הלחץ, ולפעמים גם טיפול תרופתי. הטיפול התרופתי ניתן להקלה על הסימפטומים השונים של המטופל, כאשר לרוב מדובר בתרופות נוגדות כאב, תרופות נוגדות דיכאון ובתרופות לשינה.
כיצד ניתן לטפל בעזרת הרפואה הסינית?
הרפואה הסינית נעזרת בצמחי מרפא ובדיקור בכדי להשיב את הגוף לאיזון ולהקל על הסימפטומים. לעיתים נראה אצל מטופלים הסובלים מפיברומיאלגיה חוסר איזון באיברים הכבד והכליות, אשר אחראים על הזנה מספקת של השרירים, המפרקים ורקמות החיבור. הטיפול בעזרת הרפואה הסינית עובדת על שורש הבעיה וגורמת להפחתה משמעותית ברמת הכאב ובסימפטומים הנלווים, ללא תופעות לוואי.
טיפים לטיפול עצמי
– נמצא שפעילות אירובית, חיזוק ומתיחת שרירים מועילים ביותר ומביאים להפחתת הכאב והעייפות.
– להימנע ממזונות ומשקאות המכילים קפאין כגון: קפה, תה, שוקולד
– להימנע משתיית אלכוהול.
– להקפיד על הרגלי שינה כדי לשפר את איכות השינה.
עוד מאמרים בנושא
המלצות
בכל נושא או בעיה.