כאבי גב וסיאטיקה
מהי סיאטיקה?
סיאטיקה הינה אוסף של סימפטומים הכוללים כאב, נימול או חולשה באזור הגב התחתון עם הקרנה לישבן ורגליים, בדרך כלל לאורך צידי הירכיים או בצד האחורי של הירך. סיאטיקה נגרמת לרוב כתוצאה מלחץ על עצב שדרתי שיוצא בין שתי חוליות לומבריות (בד"כ L4, L5), או כתוצאה מדלקת בעצב.
מהו העצב הסיאטי?
העצב הסיאטי, הנקרא גם עצב האישיאס, הינו עצב גדול ורחב אשר מתחיל בגב התחתון וממשיך לאורך הישבן וירך. העצב הסיאטי מספק הזנה כמעט לכל העור ושרירים של הירך האחורית של הרגל. העצב מתחיל מאזור החוליה הלומבארית L4 , וממשיכה אל תוך עצם הסקרום, לחוליה S3.
מהם הגורמים לסיאטיקה?
למרות שסיאטיקה הינה צורה נפוצה של כאב גב תחתון וירך, המשמעות האמיתית שלה היא לעיטים תואר שלא מובנת כהלכה. סיאטיקה הינה אוסף של סימפטומים ולא אבחון של הגורם ללחץ על העצב ולכאב, ולכן הטיפול בסיאטיקה או בסימפטומים השונים שלה, משתנים על פי הגורם לכאב ורמת הכאב. הסימפטומים מתוארים ככאב, לעיטים דוקר או שורף, המקרין מהגב התחתון אל הירך הצידית ואחורית.
הגורמים הנפוצים הם:
- פריצת דיסק או בלט דיסק
- מחלות ניווניות של חוליות עמוד השדרה
- גידולים על חוט השדרה – עלולים ליצור לחץ על העצב.
- היצרות של תעלת השדרה המתרחשת בדרך כלל בגיל מבוגר – Spinal Stenosis
- ספונדילוליטיסיס (Spondylolysis) – זוהי מצב של שבירה בצד אחד מזיז החיבור של החוליה המחברת אותה לחוליה אחרת מעל או מתחת
- התעבות או כיווץ חזק של שריר הפירימורמיס או דלקת בשריר. שריר זה נמצא באגן ועלול ללחוץ על העצב הסיאטי כנגד עצמות האגן
- אוסטאופיטים – הסתיידות היוצרת בליטות על עצם על חוליות עמוד השדרה. בליטות אלו עלולות ליצור לחץ מכאני על העצב, או במקרים יותר חמורים, דלקת בשורש העצב.
- אורח חיים – ישיבה ממושכת, פעילות גופנית מאומצת שיוצרת לחץ על שרירי הגב והאגן
אשמח ליעץ ולענות על כל התלבטות או שאלה בנושא , ניתן לפנות אלי ישירות בווטסאפ ואחזור בהקדם (לחץ כאן)
מהו הטיפול בסיאטיקה?
הטיפול בסיאטיקה ברפואה הקונבנציונאלית לרוב כוללת מתן של תרופות משככות כאב מסוג NSAID, לעיטים גם זריקות של וולטרן או אפידורל, ובמצבים יותר חמורים ממליצים לעבור ניתוח. הסיכון ותופעות הלוואי בלקיחת תרופות אנטי דלקתיות או בניתוח הם אחד השיקולים המרכזיים במתן עדיפות ראשונה לטיפול באמצעות הרפואה הסינית. הטיפול בעזרת דיקור הינו יעיל ביותר במיוחד כאשר נעשית קרוב לזמן הפגיעה או כאשר מתחילים לחוש בכאב, ובדרך כלל דורשת רק מספר טיפולים בלבד. במקרים של כאבים כרוניים נדרשות טיפולים לתקופות ממושכות יותר.
רצוי להתחיל בטיפול בימים הראשונים שמופיעה סיאטיקה, ומומלץ להקפיד על מנוחה ולהימנע מפעילות ככל הניתן. בהמשך מומלץ ואף רצוי לעסוק בפעילות גופנית עם דגש על תרגילים לחיזוק שרירי הגב והבטן, אשר תורמים למניעה של הופעת הסיאטיקה ושומרים על גוף בריא לטווח הארוך.
עוד מאמרים בנושא
המלצות
בכל נושא או בעיה.