טיפים והסברים
כאבי ראש הם בין הכאבים הנפוצים והשכיחים ביותר, התוקף נשים, גברים וילדים. הוא יכול להופיע בצורות שונות, כגון: כאב בעל אופי לוחץ, חד, פועם, דוקר, שורף, מלווה בבחילה, סחרחורת או הקאה. רבים מן הסובלים מכאב ראש סבורים שאין כ"כ פיתרון לבעיה ושצריך ללמוד לחיות עם הכאב.
הדבר היה נכון בחלקו לפני שנים לא רבות, אך לאחרונה חלה התקדמות ניכרת בהבנת הסוגים השונים של כאב הראש, אשר הובילה לשיפור רב באבחון ובטיפול.
מהם סוגי הכאב השונים?
את כאבי הראש אנו מחלקים לשני קבוצות:
- כאב ראש ראשוני – כאשר כאב הראש הוא התסמין העיקרי והוא איננו נגרם על ידי מחלה עיקרית אחרת. בקטגוריה זו נמצאת המיגרנה המוכרת וכאבי ראש תלויי מתח.
- כאב ראש משני – זהו כאב ראש הנגרם עקב מחלה סיסטמית (כגון מחלה זיהומית, דלקת בסינוסים, גלאוקומה, יתר לחץ דם) או טראומה לראש או צוואר. במצב כזה, כאב הראש בא לבשר לנו על קיום של מחלה אחרת בגוף, שיש חשיבות רבה לטפל בה.
אשמח ליעץ ולענות על כל התלבטות או שאלה בנושא , ניתן לפנות אלי ישירות בווטסאפ ואחזור בהקדם (לחץ כאן)
מהי מיגרנה?
תופעת המיגרנה היא סוג כאב הראש הנפוץ ביותר. שכיחות המיגרנה בארץ היא כ 16% מהאוכלוסייה, כאשר המחלה נפוצה יותר אצל נשים. מקור השם מיגרנה היא במילה "המי-קרניאה" שפירושו חצי ראש. ואכן, למיגרנה יש נטייה לבוא לידי ביטוי בצד אחד של הראש – בדרך כלל ברקה, במצח או מסביב לעין.
הסיבה המדויקת בגללה סובלים האנשים ממיגרנה איננה ברורה. ישנם תיאוריות שונות, חלקם קשורים למערכת הווסקולארית המסבירה שבהתקף מיגרנה ישנו כיווץ של כלי הדם בתוך הגולגולת הגורמים לירידה באספקת הדם המגיעה לראש, וכך לכאב. עוד תיאוריה מוכרת קשורה למערכת העצבים ולחומרים הכימיים השונים, כגון סרוטונין ודופאמין, המשפיעים גם כן בעקיפין לזרימת הדם המגיע אל המוח. למיגרנה יש בסיס גנטי אך היא גם כן מושפעת מתופעות סביבתיות כמו סדר השינה, תזונה, מתח נפשי, עוצמת האור וגורמים מטבוליים שונים.
מהם הסימנים של מיגרנה?
פעמים רבות הכאב פועם כמו דופק הלב. לעיתים קרובות הכאב מלווה בבחילות שיכולות להוביל להקאות, ברגישות לאור, לרעש ולריחות. סימנים נפוצים של מיגרנה:
- כאב בצד אחד של הראש
- כאב פועם או הולם
- כאב בעצמה בינונית-קשה המשבש פעילות רגילה
- מחמיר בעקבות פעילות פיזית שגרתית, כמו טיפוס במדרגות
- מלווה בבחילה או בהקאות
- מלווה ברגישות לאור או לרעש
מהי מיגרנה עם אאורה?
התקף המיגרנה עלולה להיות מלווה אצל חלק מאנשים בתופעות נוירולוגיות שונות שקורות לפני הופעת הכאב המכונות "אאורה". מיגרנה עם אאורה פחות נפוצה אך גורמת לסבל רב. תופעות האאורה הם תסמינים תחושתיים, מוטוריים או חזותיים הנמשכים כחצי שעה לפני הופעת הכאב. התסמינים השכיחים הם החזותיים הכוללים טשטוש ראיה, עיוורון בחצי שדה הראיה, הזיות ראיה כגון אורות מנצנצים, כתמי צבע ועוד.
האאורה השכיחה ביותר היא של הפרעות בראייה המתבטאות כהופעה פתאומית של קווי אור, או בצורת ברקים, בצורת קו זיגזג מעוגל או ככתם כהה. התופעה עלולה לגדול ולהפריע בראיה. אצל אחרים יכולה האורה להתבטא כהפרעה בדיבור, נימול ביד או בפנים, ועוד. האורה נמשכת על פי רוב עד כ-30 דקות ולאחריה יתחיל כאב הראש.
מהו כאב ראש תלוי מתח (Tension Headache)?
זהו עוד סוג של כאב ראש נפוץ, אך בניגוד לכאב מיגרנה הוא אינו גורם למצב כרוני. כאבי ראש תלויי מתח אלו כאבים שלרוב מופיעים בתקופות של עומס ומתח נפשי. סוג זה של כאב כנראה קשור לכיווץ שרירי הרקה והצוואר.
הסימנים של כאבי ראש תלויי מתח הם:
- כאב דו צדדי
- מתואר ככאב לוחץ או הדוק
- אינו מוחמר על ידי פעילות גופנית
- לרוב הכאב אינו מלווה בבחילות והקאות.
- לפעמים יש סלידה מאור או מרעש.
האם יש קשר בין כאב ראש למחזור החודשי?
לעיטים קרובות מגיעות אלי לקליניקה מטופלות הסובלות מכאבי ראש ומיגרנות דווקא סביב קבלת הוסת או בזמן הביוץ. כאבי ראש אלו נגרמים כתוצאה משינויים באיזון ההורמונאלי הטבעי בגוף האישה, כאשר חלק מהנשים רגישות יותר לשינויים אלו מנשים אחרות. לפעמים כאבי הראש מופיעים כתוצאה מנטילת גלולות, המשנות בצורה כימית את האיזון ההורמונאלי אצל האשה.
מהו הטיפול ברפואה הסינית?
הרפואה הסינית תומכת בראייה הוליסטית של המטופל בו אנו רואים את השלם, ולכן בנושא של כאבי ראש היא חותרת להבין את מקור הבעיה ולא באה לתת פתרון זמני לסימפטום. לאחר תשאול מקיף שבו אנו שואפים להבין את שורש הבעיה, אנו מתאימים למטופל את הטיפול בעזרת דיקור סיני וצמחי מרפא.
כאשר מדובר בכאב ראש הקשור למחזוריות האשה חשוב שהמטפל יעקוב אחר השינויים ההורמונאלים שחלים בגוף האישה ותזמון הופעת הכאב בהקשר לקבלת הוסת. במקרים רבים כאשר המטופל מגיע עם מקרה אקוטי של כאב ראש, ניתן יהיה להפחית את הכאב כבר מהטיפול הראשון, ובמקרים כרונים ננסה להשיג הפחתה בתדירות ובעוצמה של כאבי הראש מהר ככל הניתן.
טיפים לטיפול עצמי בכאבי ראש:
חשוב בכל בעיה לזכור, שיכולת הריפוי טמונה בנו, ולכן אנו צריכים לראות מה אנו יכולים לשנות באורח החיים שלנו כדי להגיע לאיזון וריפוי עצמי.
כמה המלצות לשינויים באורח חיים וריפוי עצמי בכאבי ראש:
- להקפיד על תנועה ופעילות גופנית יומיומית
- להקפיד על שתייה מספקת של מים
- להימנע מאלכוהול
- הימנעות משוקולד, מונוסודיום גלוטמט, וגבינות בשלות
- להקפיד על שעות שינה מסודרים
- להימנע מלחצים נפשיים ע"י עיסוקים שונים, כגון: מדיטציה, יוגה, ריקוד, מוסיקה וכו.
שלום! שמי הוא רעות, ואני בת 27.
הגעתי לנעמי דרור לאחר טיפולים אלטרנטיביים וקונבנציונאליים רבים אשר לא הביאו לשיפור במצבי.עברתי מטפלים רבים, והייתי סקפטית מאוד ביכולתה לעזור לי.
לצערי סבלתי מכאבי ראש חמורים ביותר עד כדי חוסר יכולת לתפקד. כאבי הראש הללו ליוו אותי בכל יום, ולאורך כמעט כל היום. הם לוו בהרגשה כללית רעה מאוד ובחילות קשות. כך חייתי תקופה ארוכה, והדבר פגע לי מאוד באיכות החיים וביכולת לתפקד בעבודה ובלימודים.
כאמור, מספר מטפלים שונים ניסוי לעזור לי בבעיה זו ולא הצליחו. כשהם ראו שלא הצליחו הם הוציאו את כעסם עלי, טענו שאני "מטופלת קשה" ולא משתפת פעולה עם הטיפול כראוי.
אצל נעמי, דבר ראשון מצאתי סבלנות, ואוזן קשבת. לאורך כל הטיפול נעמי הרבתה לתמוך בי ולתת לי הרגשה שאני הכי מכירה את גופי ואת האישיות שלי, ושאני יודעת מה טוב לי. היא הבינה שאני, כמטופלת, צריכה להיות מעורבת בטיפול כדי שהטיפול יצליח. היא הרבתה לשתף אותי במה היא חושבת שהבעיה שלי, ושיתפה אותי בדרך הטיפול שלה. נעמי הראתה אמפטיות רבה כלפי הסבל שלי, וזה כשלעצמו השרה עלי אווירה מאוד נעימה, שעזרה להצלחת הטיפול. לאורך השבוע היא גם התעניינה בשלומי, ומעולם לא הרגשתי שהיא לא פנוייה אלי או שאני מעיקה עליה. היא תמיד השרתה אווירה מקבלת ותומכת.לאחר מספר מועט של טיפולים כבר הגיע שיפור ניכר במצבי, ונשארו מהכאב רק שרידים שמתפרצים לעיתים רחוקות. נשארתי אצלה לטיפול מספר חודשים כדי לייצב את המצב. אני בטיפול תומך אצלה כבר כמה שנים, ונעזרתי בה לעוד מגוון של בעיות נוספות כגון צרבות, כאבי מחזור, ומתחים נפשיים. נעמי בעצם המטפלת שמלווה אותי כבר כמה שנים בכל בעיה- נפשית או פיזית, ואני מרגישה מאוד בנוח להתייעץ איתה על כל בעיה, וסומכת עליה.
אני ממליצה על נעמי בחום, ומודה לה מקרב לב על השינוי הגדול שעשתה בחיי.
עוד מאמרים בנושא
המלצות
בכל נושא או בעיה.