גיל המעבר – Menopause
גיל המעבר, נקראת גם מנופאוזה ( מנו=חודש פאוזה=הפסקה ) או גיל הבלות – והיא מוגדרת כזמן שבו האשה מפסיקה לקבל ווסת ומאבדת את פוריותה.
בעולם המערבי המודרני הגיל השכיח להתחלת תקופת המעבר הוא 50. יש לתהליך הפסקת המחזור החודשי שני שלבים:
PeriMenopause פרי-מנופאוזה
פרי-מנופאוזה הוא שלב מקדים שמתחיל בסביבות גיל 40 ועד חדילת הוסת. שלב זה בד"כ משתרע בין שלוש לחמש שנים, לפעמים הוא יכול לקחת רק כמה חודשים ולפעמים 10 שנים. מה שמאפיין את השלב הזה הוא שעדיין יש ביוץ, אולם הוא אינו תקין, ולכן המחזור אינו תקין. תהליך זה נובע מירידה הדרגתית בתפקודי השחלות ועקב כך, ירידה בכמות ייצור האסטרוגן והפרוגסטרון . למרות הירידה ברמות ההורמונים, האשה אינה מאבדת לגמרי את פוריותה ואף יכולה להרות בתקופה זו. בתקופה זו נראה תופעות כמו דימומים לא סדירים, גלי חום, חוסר חשק מיני ועוד תופעות מוכרות אחרות.
אשמח ליעץ ולענות על כל התלבטות או שאלה בנושא , ניתן לפנות אלי ישירות בווטסאפ ואחזור בהקדם (לחץ כאן)
Menopause מנופאוזה
מנופאוזה מוגדרת כאשר יש היעדרות של הוסת במשך 12 חודשים רצופים או יותר. זהו השלב שבו השחלות מפסיקות לתפקד באופן תקין והאישה מאבדת את יכולתה להרות.
מה גורם לתופעות של גיל המעבר?
חשוב להדגיש שגיל המעבר הוא שלב טבעי, בריא וחיובי שעל כל אישה לחוות, אך לרוב תקופה זו מלווית בהרבה חוסר נעימות ואף סבל שחשוב לתת לו התייחסות.
תופעות הלוואי של גיל המעבר נובעות משינויים ברמות ההורמונים בגוף האשה, כאשר אנחנו מדברים בעיקר על ירידה בכמות האסטרוגן.
הורמון האסטרוגן מופרש מהשחלה והוא אחד ההורמונים האחראים על הבשלת הזקיק ותהליך הביוץ. כאשר רמתו בדם יורדת תהליכים שונים בגוף משתבשים וגורמים לתופעות וסימפטומים שונים.
מהם הסימפטומים של גיל המעבר?
גלי חום והזעה מוגברת
דפיקות לב מואצות
יובש בנרתיק
גפיים קרות
דלקות חוזרות בשלפוחית השתן
קושי להתרכז, הפרעות בזיכרון
חוסר שיווי משקל
עייפות
הפרעות שינה – קושי להירדם או התעוררויות מרובות
כאבי ראש
סיכון נפוץ ומוכר הכרוך במנופאוזה הוא דלדול עצם – "אוסטיאופורוזיס", וזאת בגלל המחסור בהורמון האסטרוגן ויכולתו לאזן בין הכוחות המפרקים והבונים בעצמות.
מהי מנופאוזה מוקדמת?
מצב שבו גיל חדילת הוסת הוא לפני גיל 40, וזאת בד"כ עקב כשל שחלתי מוקדמת הנקראת
POF – Premature Ovarian Failure.
מצב זה יכול לנבוע כתוצאה ממחלות אחרות, כגון מחלות בלוטת התריס, מחלות אוטואימוניות, טיפול בכימותרפיה ועוד, אך לרוב הגורם למצב זה אינו ברור וידוע.
באחוז גבוה מהנשים שחוו מנופאוזה מוקדמת השחלות צפויות להתאושש ולהוסיף לייצר הורמונים ואף ביציות עם אפשרות מועטה להרות.
חשוב לזכור שלא מדובר במנופאוזה רגילה ולכן תסמיני גיל המעבר עלולים להיות חזקים יותר מהתופעות במנופאוזה רגילה, ובנוסף הם בד"כ יכללו הרבה תופעות נפשיים כגון מתח, חרדה, רגישות יתר, דיכאון ועוד.
כיצד מטפלים בסימפטומים של גיל המעבר?
לרוב הטיפול ברפואה המערבית מערבת גלולות של תחליפי אסטרוגן ופרוגסטרון, אולם בשנים האחרונות טיפול זה פחות מומלץ, מכיוון שנמצא במחקרים שהטיפול בהורמונים אלו מעלה את השכיחות לסרטן השד והרחם, ומגביר את הסיכוי לעליית לחץ הדם ולבעיות בכלי הדם. כיום רופאים רבים נותנים מדבקות אסטרוגן ומשחות אסטרוגניות שהן חלשות יותר, ותרופות סימפטומטיות לתופעות השונות.
כיצד הרפואה הסינית מסייעת לטיפול בתופעות גיל המעבר?
הטיפול ברפואה הסינית יעיל במניעת תופעות גיל המעבר, ויש לציין שלעומת הטיפול המערבי הוא איננו מסוכן ואינו כרוך בתופעות לוואי.
הטיפול ברפואה הסינית מתחילה באבחנה. הטיפול מורכב מדיקור, צמחי מרפא, תזונה ותמיכה באורך חיים נכונה.
מטרת הטיפול הוא להשיב את האיזון לגוף האישה ועל ידי כך לטפל בסימפטומים כמו גלי חום, עצבנות, יובש וגינאלי ועוד.
התאמת הטיפול לאישה ברפואה הסינית הוא מאוד חשוב, ולכן אין טיפול אחד שמתאים לכולן. לאחר אבחון מדויק של האשה, נטפל בעזרת דיקור וצמחים במקור הבעיה. לעיתים נשתמש גם בצמחים שהם פיטואסטרוגנים – שדומים לאסטרוגן בהשפעתו, אך ללא תופעות הלוואי של ההורמונים הסינטטיים ואינם מסכנים את בריאות האשה.
צריך לזכור שכל סיום היא התחלה של דבר חדש ויפה, והטיפול ברפואה סינית באה כדי להקל על המעבר החדש הזה איתך.
עוד מאמרים בנושא
המלצות
בכל נושא או בעיה.